Γιατί πονάνε οι κρόταφοι μετά από πολύωρη εργασία

Θα μάθετε
Πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή, απαιτητική πνευματική δραστηριότητα ή μέρες με αυξημένο άγχος – σε αρκετούς ανθρώπους εμφανίζεται πόνος στους κροτάφους μετά από μια εντατική ημέρα εργασίας. Αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα μπορεί να είναι παροδικό ή να διαρκεί περισσότερο, προκαλώντας δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και την απόδοση. Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για αυτό τον πόνο; Πρόκειται πάντα για ένδειξη σοβαρής πάθησης ή συνδέεται συχνότερα με ακατάλληλους ρυθμούς και λάθος τρόπο ζωής; Ακολουθεί ανάλυση των βασικών αιτιών και τρόπων αντιμετώπισης.
Τι προκαλεί πόνο στους κροτάφους μετά τη δουλειά
Ο πόνος στους κροτάφους είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ εργαζομένων γραφείου, φοιτητών ή επαγγελματιών σε πνευματικά απαιτητικές θέσεις. Συνήθως, δεν οφείλεται σε έναν μόνο λόγο, αλλά προκύπτει από τον συνδυασμό διαφόρων παραγόντων.
Πονοκέφαλος τάσης
Η συχνότερη αιτία εμφάνισης πόνου στους κροτάφους μετά από πολλές ώρες εργασίας είναι ο πονοκέφαλος τάσης. Αυτή η μορφή κεφαλαλγίας χαρακτηρίζεται από έναν αμβλύ, πιεστικό ή ενοχλητικό πόνο και στις δύο πλευρές των κροτάφων, που συχνά μοιάζει να περιβάλλει το κεφάλι σαν στεφάνι. Ο συγκεκριμένος πόνος συνήθως δεν έχει σφύζοντα χαρακτήρα και δεν συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό.
Παρατεταμένη χρήση υπολογιστή και κακή εργονομία
Η συνεχής παρακολούθηση οθόνης, η λανθασμένη στάση και το συχνό σκύψιμο του κεφαλιού προκαλούν ένταση στους μυς του αυχένα και της ωμικής ζώνης. Αυτή η ένταση μεταφέρεται στους κροτάφους, καθώς σε αυτό το σημείο προσφύονται τένοντες μυών της μάσησης, του αυχένα και του κεφαλιού. Έτσι, στο τέλος της εργασιακής ημέρας, ο μυϊκός κάματος εντοπίζεται συχνά στη συγκεκριμένη περιοχή.
Υπερβολικό άγχος και ψυχολογική πίεση
Οι ψυχολογικοί παράγοντες συχνά οδηγούν σε αίσθηση πίεσης στο κεφάλι μετά τη δουλειά. Διαρκές στρες, ανησυχία ή ψυχική ένταση ενεργοποιούν τους μυς της κεφαλής και μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο. Η παρατεταμένη επίδραση άγχους μπορεί να επιδεινώσει την αιμάτωση και να αυξήσει τη μυϊκή ένταση, κυρίως στους κροτάφους και το πρόσωπο.
Ανεπαρκής χρόνος εργασίας και ανάπαυσης
Εργασία χωρίς διαλείμματα, ελλιπής ύπνος και μικρή σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στην εμφάνιση πόνου, καθώς το σώμα δεν προλαβαίνει να αναρρώσει, οι ιστοί δεν ξεκουράζονται και το πνεύμα επιβαρύνεται.
Πώς αναγνωρίζεται ο πονοκέφαλος τάσης
Για να διαπιστώσετε αν ο πόνος στους κροτάφους συνδέεται με την ένταση, προσέξτε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως και στις δύο πλευρές των κροτάφων και μπορεί να επεκταθεί στον αυχένα ή το μέτωπο.
- Υπάρχει αίσθηση πίεσης, σαν να σφίγγει κάτι το κεφάλι ή να εφαρμόζεται ένα αόρατο στεφάνι.
- Η ένταση του πόνου αυξάνεται σταδιακά και μπορεί να διαρκεί αρκετές ώρες ή όλη την ημέρα.
- Συνήθως απουσιάζουν συνοδά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός ή φωτοευαισθησία – στοιχεία που συναντώνται στη νευρολογική κεφαλαλγία τύπου ημικρανίας.
Άλλες πιθανές αιτίες και όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε
Ημικρανία
Αν και ο εντοπισμένος πόνος στους κροτάφους μετά τη δουλειά οφείλεται συχνότερα σε τάση, μερικές φορές η αιτία είναι η ημικρανία. Τότε ο πόνος συχνά έχει σφύζοντα χαρακτήρα, αφορά συνήθως τη μία πλευρά του κεφαλιού, συνοδεύεται από ευαισθησία στο φως ή τον θόρυβο και πιθανώς να εμφανιστεί ναυτία.
Κόπωση των ματιών και προβλήματα όρασης
Η εκτεταμένη χρήση οθονών, η συνεχής ανάγνωση μικρών χαρακτήρων ή η μη διόρθωση προβλημάτων όρασης (όπως η μη χρήση γυαλιών αν χρειάζονται) επιβαρύνουν τους μυς των ματιών και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους κροτάφους. Αυτός ο τύπος πόνου συχνά εκδηλώνεται γύρω από τα φρύδια ή στους ίδιους τους κροτάφους και γίνεται εντονότερος προς το τέλος της ημέρας.
Προβλήματα δοντιών και γνάθου
Όταν τα δόντια σφίγγονται υπερβολικά ή υπάρχει συχνός «τρίξιμος» κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μυς της μάσησης καταπονούνται. Οι μυς αυτοί προσφύονται στην περιοχή των κροτάφων, και ενδεχόμενη ένταση ή φλεγμονή τους μπορεί να προκαλέσει πόνο εκεί. Τα προβλήματα στη λειτουργία των μασητηρίων μυών μπορεί να σχετίζονται ακόμη και με χρόνιο στρες ή λανθασμένη θέση της γνάθου.
Υγεία και σπανιότερες αιτίες
Σε σπάνιες περιστάσεις, ο παρατεταμένος και έντονος πόνος στους κροτάφους συνδέεται με πιο σοβαρές παθήσεις, για παράδειγμα φλεγμονή των κροταφικών αρτηριών, ιγμορίτιδα ή λοιμώξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα – όπως υψηλός πυρετός, διαταραχές όρασης ή έντονη αδυναμία.
Τι να κάνετε όταν εμφανίζεται πόνος στους κροτάφους μετά τη δουλειά
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τον τρόπο ζωής και το εργασιακό περιβάλλον. Η αντιμετώπιση, συνήθως, είναι πιο απλή από ό,τι ίσως φαντάζεστε. Ακολουθούν ουσιαστικές προτάσεις:
- Κάνετε τακτικά διαλείμματα: κάθε ώρα, για λίγα λεπτά, σηκωθείτε, κάντε ένα σύντομο περίπατο και εκτείνετε τους μυς του αυχένα και των ώμων.
- Βελτιώστε την εργονομία στη δουλειά: ελέγξτε το ύψος της καρέκλας και τη θέση της οθόνης ώστε ο αυχένας και η πλάτη να είναι στη σωστή θέση.
- Ξεκουράστε τα μάτια σας από την οθόνη: συχνά κοιτάζετε μακριά για να ξεκουράζονται τα μάτια από την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα.
- Εξασκηθείτε στη διαχείριση άγχους: εφαρμόστε βαθιές αναπνοές, δοκιμάστε τεχνικές ηρεμίας ή φροντίστε να ξεκουράζεστε από έντονη πνευματική δραστηριότητα.
- Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα: ακόμη και ελαφριά γυμναστική μετά τη δουλειά ή ένα σύντομο περπάτημα μειώνει την ένταση των μυών.
- Εξασφαλίστε επαρκή ύπνο: ο ύπνος βοηθά στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύει την αποκατάσταση του οργανισμού έπειτα από μια δύσκολη μέρα.
- Ελέγχετε συστηματικά την όρασή σας: η τακτική επίσκεψη σε οφθαλμίατρο βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης.
Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στους κροτάφους μετά τη δουλειά υποχωρεί με αλλαγή καθημερινών συνηθειών. Αν όμως ο πόνος είναι καθημερινός, εντείνεται, εμποδίζει την εργασία ή συνοδεύεται από ασυνήθιστα συμπτώματα (πυρετό, διαταραγμένη όραση, φωτοευαισθησία, εμετό), χρειάζεται επικοινωνία με ιατρό. Επίσης, είναι χρήσιμος ο προληπτικός έλεγχος για την ύπαρξη χρόνιων κεφαλαλγιών ή παθήσεων των αγγείων.
Συμπέρασμα
Ο πόνος στους κροτάφους μετά από πολλές ώρες εργασίας σχετίζεται κυρίως με μυϊκή ένταση, κόπωση, ψυχολογική πίεση και εργονομικά προβλήματα στον χώρο εργασίας. Με έγκαιρη διόρθωση των συνηθειών, κατάλληλο περιβάλλον και φροντίδα της ψυχολογικής ισορροπίας, το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί ή ακόμη και να αποφευχθεί. Όταν ο πόνος επιμένει ή γίνεται ισχυρότερος, είναι σημαντικό να φροντίσετε την υγεία σας και να αναζητήσετε ιατρική εκτίμηση.