Γιατί μετά από άσχημα νέα είναι δύσκολο να καταπιούμε το φαγητό

0
15

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί στη θέση όπου μαθαίνουμε δυσάρεστα, ανησυχητικά ή απρόσμενα νέα και αμέσως χάνουμε την όρεξή μας. Το φαγητό μοιάζει να «κολλά» στον λαιμό, η κατάποση γίνεται δύσκολη, και η διαδικασία του φαγητού μετατρέπεται σε κάτι δυσάρεστο. Ποια είναι, όμως, η εξήγηση αυτού του φαινομένου; Υπάρχει σαφής βιολογική βάση και σχετίζεται στενά με τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στο στρες. Παρακάτω αναλύονται οι μηχανισμοί που προκαλούν αυτού του είδους τις δυσκολίες κατάποσης μετά από δυσάρεστες ειδήσεις, τα επιστημονικά δεδομένα και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας σε παρόμοιες καταστάσεις.

Σχέση μεταξύ σώματος και ψυχικής κατάστασης: η επίδραση των συναισθημάτων στην κατάποση

Η αντίδραση στο στρες και οι συνέπειές της στο πεπτικό σύστημα

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί ένα σύνθετο, αλληλένδετο σύστημα. Η αντίδραση στο στρες, γνωστή και ως «πάλη ή φυγή», είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν λαμβάνονται αρνητικές ειδήσεις, το σώμα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όπως μπροστά σε κίνδυνο: εκκρίνεται αδρεναλίνη, οι μυς συσπώνται και η αναπνοή αλλάζει. Έτσι, το σώμα προετοιμάζεται να δράσει άμεσα, ενώ αναστέλλει λειτουργίες που δεν είναι απαραίτητες για την επιβίωση – όπως η πέψη.

Το άγχος μειώνει τη δραστηριότητα του πεπτικού σωλήνα, μειώνει την έκκριση σιέλου και τονώνει τους μυς του λαιμού και του οισοφάγου. Γι’ αυτό, η κατάποση γίνεται πιο δύσκολη ή εμφανίζεται ξηρότητα, δυσφορία ή η αίσθηση ότι κάτι έχει «κολλήσει» στον λαιμό.

Ο ρόλος του νευρικού συστήματος

Η διαδικασία κατάποσης ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Σε καταστάσεις στρες, το συμπαθητικό μέρος του συστήματος αυτού υπερτερεί, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή αλλά και προκαλώντας βραδύτητα στις κινήσεις των μυών του στομάχου και των εντέρων. Αυτό είναι μια έμφυτη, εξελικτικά διαμορφωμένη αντίδραση που επιτρέπει στο σώμα να εστιάζει στην επιβίωση, παραμερίζοντας προσωρινά την πέψη.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δυσκολεύεστε να καταπιείτε μετά από έντονα συναισθήματα

Τάση στους μυς και αίσθηση «κόμπου» στον λαιμό

Όταν κάποιος ακούει δυσάρεστες ειδήσεις, η ένταση συχνά εντοπίζεται στην περιοχή του λαιμού και του φάρυγγα. Η κατάσταση αυτή, γνωστή στην ιατρική ως globus pharyngeus, χαρακτηρίζεται από την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» στον λαιμό ενώ, στην πραγματικότητα, δεν ανιχνεύεται κάποιο φυσικό πρόβλημα. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό συνοδευτικό του στρες, της λύπης ή του άγχους.

Έλλειψη σιέλου

Έντονα συναισθήματα συχνά οδηγούν σε ξηροστομία. Εξαιτίας αυτής της ξηρότητας, το φαγητό είναι πιο δύσκολο να καταποθεί, καθώς η σίελος, που κανονικά διευκολύνει την κατάποση, είναι ελλιπής. Αυτή η λειτουργία εξηγείται από φυσιολογικές αλλαγές – το άγχος εμποδίζει τις σιαλογόνους αδένες να δουλεύουν κανονικά.

Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο αυτό; πόσο διαρκεί η δυσκολία στην κατάποση;

Περιστασιακές δυσκολίες στην κατάποση μετά από έντονο συναισθηματικό στρες είναι συνήθεις και φυσιολογικές, διαρκούν συνήθως από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να παραταθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαφανίζονται μόλις ηρεμήσουν τα συναισθήματα και ο οργανισμός επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Αν όμως το πρόβλημα επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από λίγες ημέρες, αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινή ζωή ή εμφανίζεται συχνά, θα πρέπει να ζητηθεί συμβουλή από γιατρό. Η επιμονή των συμπτωμάτων ίσως να σχετίζεται όχι μόνο με ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά και με παθολογικές καταστάσεις όπως γαστρεντερικές διαταραχές, παλινδρόμηση ή νευρολογικά νοσήματα.

Μύθοι σχετικά με το φαγητό και το στρες: τι ισχύει

  • Υπάρχει η αντίληψη ότι η απώλεια της όρεξης σημαίνει πάντοτε σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση του οργανισμού στον στρες ή το συναισθηματικό σοκ είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός αυτοπροστασίας.
  • Συχνά λανθασμένα ερμηνεύεται η αίσθηση «κόμπου» στον λαιμό ως φυσικό εμπόδιο. Συνήθως πρόκειται για σύμπτωμα μυϊκής τάσης και νευρικής αντίδρασης.
  • Επίσης, παρόλο που συχνά λέγεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το να τρώει κανείς για να αντιμετωπίσει το άγχος («συναισθηματική διατροφή»), η αγνόηση των σημάτων του σώματος μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό ή να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη υπερφαγία.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν δυσκολεύεστε να φάτε λόγω αρνητικών ειδήσεων

Χρήσιμες συμβουλές

  • Δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο: Αν αισθάνεστε ταραχή ή στενοχώρια, μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει με το ζόρι. Συνήθως, η όρεξη επανέρχεται φυσιολογικά μόλις μειωθούν τα επίπεδα του στρες και ηρεμήσουν τα συναισθήματα.
  • Προτιμήστε μικρές ποσότητες: Συχνά βοηθούν μικρές και εύκολο να χωνευτούν μερίδες ή ροφήματα (όπως σούπες και ροφήματα φρούτων) για να διευκολυνθούν οι πρώτες ώρες μετά το στρες.
  • Εντάξτε χαλαρωτικές δραστηριότητες: Τεχνικές αναπνοής, διαλογισμός ή ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα μπορούν να μειώσουν την ένταση τους μυς του λαιμού και να κάνουν την κατάποση πιο εύκολη.
  • Πιείτε νερό: Η κατανάλωση νερού ή άλλων ζεστών ροφημάτων σε μικρές γουλιές βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του βλεννογόνου και μειώνει την αίσθηση ξηρότητας.
  • Μην αγνοείτε τα συναισθήματα: Συχνά οι δυσκολίες κατάποσης υποδηλώνουν την ανάγκη του σώματος να χαλαρώσει και να εκφράσει τα συναισθήματα. Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας να βιώσει τις συναισθηματικές αντιδράσεις που αισθάνεται.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό

Εάν η δυσκολία στην κατάποση συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως έντονο πόνο, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια βάρους, βραχνάδα ή συχνή παλινδρόμηση, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη του οικογενειακού ιατρού ή ωτορινολαρυγγολόγου. Αυτά τα συμπτώματα ίσως να υποδηλώνουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων διαταραχών κατάποσης, σημαντικής ενόχλησης στην καθημερινότητα ή συμπτωμάτων που διαρκούν πέραν της μίας εβδομάδας, επιβάλλεται η συμβουλή ειδικού.

Συμπερασματικά: το άγχος είναι φυσιολογικό, η φροντίδα του εαυτού προτεραιότητα

Η δυσκολία στην κατάποση μετά από αρνητικές ειδήσεις είναι συχνή και συνήθως παροδική αντίδραση. Κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, το σώμα ανακατανέμει προσωρινά την ενέργειά του, με αποτέλεσμα η όρεξη και η διαδικασία της πέψης να υποχωρούν. Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να καταναλώσει φαγητό όταν δεν το επιθυμεί – δώστε χρόνο για αποκατάσταση. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή προκαλούν σοβαρή δυσφορία, ζητήστε ιατρική συμβουλή το συντομότερο. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας έχει άμεση επίδραση στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερες ειδήσεις