Γιατί μετά από πολύωρη ομιλία πονάνε οι φωνητικές χορδές

0
14

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ενοχλήσεις ή πόνο στον λαιμό μετά από μια μακρά διάλεξη, δημόσια ομιλία ή ακόμη και μια ζωντανή συζήτηση; Συχνά σε αυτή την κατάσταση εμφανίζεται βραχνάδα, δυσκολία στην παραγωγή ήχου ή ακόμα και η ανάγκη να σταματήσετε να μιλάτε. Αυτό το φαινόμενο συχνά περιγράφεται ως «καταπόνηση των φωνητικών χορδών», αλλά τι ακριβώς συμβαίνει με τη φωνή όταν μιλάμε πολλή ώρα; Ας δούμε γιατί εμφανίζεται πόνος στις φωνητικές χορδές μετά από έντονη χρήση και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη φωνή μας.

Πώς λειτουργούν οι φωνητικές χορδές

Οι φωνητικές χορδές αποτελούνται από δύο μυώδεις και ινώδεις ταινίες που βρίσκονται στον λάρυγγα. Όταν μιλάμε, ο αέρας που εξέρχεται από τους πνεύμονες αναγκάζει τις χορδές να κλείσουν και να δονηθούν. Κάθε δόνηση παράγει ήχο, του οποίου η συχνότητα και η ένταση καθορίζονται από την τάση, το μήκος των χορδών και τη ροή του αέρα. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευαισθησία· ακόμη και μικρές μεταβολές ή υπερκόπωση μπορούν να αλλάξουν τη φωνή ή να προκαλέσουν δυσανεξία και προσωρινή απώλεια φωνής.

Κύριες αιτίες πόνου στις φωνητικές χορδές μετά από παρατεταμένη ομιλία

Υπερβολική καταπόνηση των φωνητικών χορδών

Ένας από τους συχνότερους λόγους για τον πόνο στις φωνητικές χορδές είναι η κόπωση από παρατεταμένη ή έντονη χρήση. Η συνεχής, δυνατή ομιλία, το φώναγμα, το τραγούδι ή η συνομιλία σε θορυβώδες περιβάλλον υποχρεώνουν τις χορδές να λειτουργούν αδιάκοπα και με μεγάλη ένταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς των ιστών και φλεγμονή, με αποτέλεσμα ενοχλητικές αισθήσεις.

Εσφαλμένη τεχνική ομιλίας

Πολλοί νιώθουν πόνο στις φωνητικές χορδές όταν μιλούν με λανθασμένη τεχνική. Όταν η ομιλία παράγεται κυρίως από τον λαιμό και όχι με τη χρήση του διαφράγματος, οι χορδές επιβαρύνονται περισσότερο. Λανθασμένη αναπνοή, ένταση στους μύες του σαγονιού και του αυχένα ή και κακή στάση σώματος επίσης ενισχύουν την κόπωση και τον πόνο.

Ξηρότητα του βλεννογόνου

Η παρατεταμένη ομιλία σε ξηρό περιβάλλον στερεί υγρασία από τις φωνητικές χορδές. Σε τέτοιες συνθήκες οι χορδές δεν δονούνται εύκολα και παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος τριβής, δημιουργώντας αίσθηση τραβήγματος ή καύσου. Η ξηρότητα κάνει τις χορδές ευάλωτες σε βλάβες ακόμη και με μικρή καταπόνηση.

Φλεγμονή και λοιμώξεις

Μετά από παρατεταμένη ομιλία ο πόνος μπορεί να σχετίζεται και με φλεγμονή. Εάν ο οργανισμός αντιμετωπίζει ήδη λοίμωξη από ιούς ή βακτήρια, όπως κρυολόγημα ή γρίπη, οι χορδές είναι ευαίσθητες ακόμη περισσότερο. Ακόμη και μικρή επιβάρυνση κατά τη διάρκεια ασθένειας μπορεί να οδηγήσει σε βραχνάδα, εντονότερο πόνο ή προσωρινή απώλεια φωνής.

Τι αναφέρουν οι ιατρικές μελέτες για τον πόνο στις φωνητικές χορδές;

Πλήθος ερευνών στην ωτορινολαρυγγολογία καταδεικνύουν ότι η παρατεταμένη ή ακατάλληλη χρήση της φωνής είναι μια από τις βασικές αιτίες δυσκολιών για τους επαγγελματίες που βασίζονται στην ομιλία. Εκπαιδευτικοί, τραγουδιστές, πωλητές συχνά αντιμετωπίζουν βραχνάδα και πόνο. Έρευνες υπολογίζουν ότι το 30–50 % όσων χρησιμοποιούν τη φωνή συστηματικά θα παρουσιάσουν λειτουργικές διαταραχές κάποια στιγμή.

Η συνεχής και μη αντιμετωπισμένη κόπωση των χορδών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δομικά προβλήματα, όπως ο σχηματισμός οζιδίων ή πολυπόδων, που δυσχεραίνουν την ομιλία, προκαλούν πόνο και πολλές φορές απαιτούν θεραπεία. Για αυτό και η ιατρική κοινότητα τονίζει τη σημασία της φωνητικής υγιεινής και της ορθής τεχνικής στην καθημερινότητα.

Ενδείξεις κόπωσης των φωνητικών χορδών

  • Πόνος στον λαιμό ή στις φωνητικές χορδές μετά από παρατεταμένη ομιλία
  • Αίσθηση ευαισθησίας ή ερεθισμού στη φωνή
  • Βραχνάδα, αδυναμία φωνής ή πρόσκαιρη απώλεια φωνής
  • Δυσκολία στην κατάποση, αίσθηση ξένου σώματος στον λαιμό
  • Κόπωση κατά την ομιλία – αυξημένη προσπάθεια για να παραχθεί ήχος

Συμβουλές για τη φροντίδα των φωνητικών χορδών

Κατάλληλη ενυδάτωση

Η διατήρηση καλού επιπέδου ενυδάτωσης είναι θεμελιώδης για την υγεία της φωνής. Καταναλώστε αρκετό νερό και αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη καφέ ή αλκοόλ, που εντείνουν την ξηρότητα του βλεννογόνου. Διατηρείτε κατάλληλη υγρασία σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ορθή φωνητική τεχνική

Για τη μείωση της δυσφορίας στις φωνητικές χορδές, ενδείκνυται η ομιλία με συμμετοχή του διαφράγματος, δηλαδή η αναπνοή και η ομιλία να ελέγχονται από την κοιλιά, ώστε να μειώνεται η πίεση στον λαιμό. Πριν από παρατεταμένες ομιλίες (όπως διαλέξεις ή παρουσιάσεις) προτείνονται ήπιες ασκήσεις φωνής και αναπνοής για προετοιμασία.

Σύντομες παύσεις και διαλείμματα σιωπής

Εάν προβλέπεται να μιλήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό να οργανώνετε την ομιλία σας με μικρά διαλείμματα. Μη διστάσετε να σταματήσετε εντελώς, ώστε να δοθεί χρόνος για αποκατάσταση της φωνής. Σε περιπτώσεις πόνου, ιδανικά αποφύγετε πλήρως την ομιλία για σύντομο διάστημα.

Αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων

  • Μην καπνίζετε και αποφύγετε την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, καθώς ο καπνός ερεθίζει τον βλεννογόνο
  • Μιλήστε σε φυσιολογική ένταση, ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον
  • Μην ψιθυρίζετε όταν υπάρχει πόνος, δεδομένου ότι το ψιθύρισμα μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό των χορδών

Μύθοι και πραγματικότητα: διαδεδομένες λανθασμένες αντιλήψεις

  • Η πεποίθηση πως το ψιθύρισμα βοηθά σε πονόλαιμο δεν ισχύει, αφού μπορεί να αυξήσει την καταπόνηση των φωνητικών χορδών· καλύτερα να προτιμηθεί απόλυτη σιωπή ή ήπια ομιλία.
  • Πολλοί θεωρούν πως η φωνή επανέρχεται πάντα από μόνη της· αν ωστόσο η βραχνάδα ή ο πόνος επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα, κρίνεται σκόπιμη η συμβουλή ιατρού.
  • Τα ζεστά ροφήματα όντως ενυδατώνουν τον βλεννογόνο, αλλά οι φωνητικές χορδές δεν θερμαίνονται απευθείας· απαιτείται ολιστική φροντίδα της φωνής.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στις φωνητικές χορδές υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, όμως εάν τα συμπτώματα ή η βραχνάδα διαρκούν πάνω από μια εβδομάδα, ή εμφανίζονται άλλα ανησυχητικά σημεία όπως έντονος πόνος στην κατάποση, αιματηρές εκκρίσεις ή παρατεταμένη δύσπνοια, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο. Έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην πρόληψη επιπλοκών και την ταχύτερη ανάρρωση.

Συμπέρασμα: τρόποι πρόληψης του πόνου στις φωνητικές χορδές

Ο πόνος στις φωνητικές χορδές μετά από πολύωρη ομιλία προκαλείται συχνά από υπερβολική καταπόνηση, ακατάλληλη τεχνική και ακατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος. Για να αποφύγετε δυσάρεστες ενοχλήσεις, δώστε έμφαση στη φροντίδα της φωνής: διατηρείτε επαρκή υγρασία στην ατμόσφαιρα και τον βλεννογόνο, μιλάτε χρησιμοποιώντας το διάφραγμα και αναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από το συνηθισμένο, προγραμματίστε άμεσα επίσκεψη σε ειδικό – εξειδικευμένη φροντίδα διευκολύνει την ταχεία επαναφορά στην καθημερινή ρουτίνα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερες ειδήσεις