Γιατί νιώθετε πίεση στο πίσω μέρος του κεφαλιού μετά από πολύωρη εργασία

Θα μάθετε
Η παρατεταμένη εργασία σε γραφείο ή μπροστά σε υπολογιστή επηρεάζει άμεσα τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική κατάσταση. Πολλοί διαπιστώνουν ότι μετά από αρκετές ώρες συγκέντρωσης ή αδιάκοπης εργασίας εμφανίζεται αίσθημα πίεσης ή δυσφορίας στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό το αίσθημα μπορεί να εκδηλώνεται ήπια ή εντονότερα και συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κόπωση ή και ναυτία. Γιατί εμφανίζεται αυτό το σύμπτωμα, πρέπει να προκαλεί ανησυχία και ποιες πρακτικές βελτιώνουν την κατάσταση; Η απάντηση βρίσκεται στην κατανόηση της αντίδρασης του σώματος στην παρατεταμένη στατική φόρτιση και το στρες.
Κύριες αιτίες πίεσης στο πίσω μέρος του κεφαλιού
Μυϊκή ένταση και εσφαλμένη στάση σώματος
Η συνηθέστερη αιτία για πίεση ή πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι η αυξημένη ένταση στους μύες του αυχένα, της ινιακής περιοχής και της ωμικής ζώνης, όταν το άτομο παραμένει για μεγάλο διάστημα στην ίδια θέση. Η ένταση αυτή προκαλείται συχνά από κακή στάση σώματος, ακατάλληλη ρύθμιση του γραφείου ή της οθόνης και συχνές κάμψεις. Οι μύες του αυχένα, ιδίως ο τραπεζοειδής και οι μύες γύρω από το ινίο, τείνουν να συσπώνται, οδηγώντας σε αίσθημα πίεσης στη συγκεκριμένη περιοχή.
- Κακή στάση σώματος: Η παρατεταμένη κλίση προς τα κάτω ή στο πλάι καταπονεί τους μύες του πίσω μέρους του κεφαλιού και της άνω πλάτης.
- Επαναλαμβανόμενες στάσεις: Η έλλειψη κινήσεων οδηγεί σε μονίμως τεντωμένους μύες, προκαλώντας μικρές φλεγμονές.
Πονοκέφαλος τάσης
Ιατρικά, το αίσθημα πίεσης ή σαν δαχτυλίδι γύρω από το κεφάλι μετά τη δουλειά ανήκει συχνά στην κατηγορία του πονοκεφάλου τάσης. Αυτοί οι πονοκέφαλοι συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, γίνονται αισθητοί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού αλλά εντονότερα στην ινιακή περιοχή. Η αιτία δεν περιορίζεται στους μυς, αλλά αφορά και τη νευρική και αγγειακή αντίδραση στο άγχος και την ένταση.
- Συναισθηματική φόρτιση: Το στρες αυξάνει την ένταση των μυών, συχνά οδηγώντας σε ακούσιο σφίξιμο της γνάθου ή ανύψωση των ώμων.
- Έλλειψη διαλειμμάτων: Η συνεχής πνευματική ένταση και η συγκέντρωση ευνοούν την εμφάνιση πονοκεφάλων.
Κόπωση και καταπόνηση των ματιών
Η εργασία μπροστά σε οθόνη ή με μικροαντικείμενα συνδέεται με έντονη δραστηριότητα των οφθαλμικών μυών. Η καταπόνηση των ματιών μπορεί έμμεσα να προκαλέσει πίεση στο πίσω μέρος του κεφαλιού, επειδή τα νευρικά και μυϊκά δίκτυα που συνδέουν τα μάτια σχετίζονται με τον αυχένα και το ινίο. Αν δεν γίνονται συχνά διαλείμματα, τα μάτια κουράζονται, η συγκέντρωση εντείνεται, τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν αργά και το άτομο συνοφρυώνεται, με αποτέλεσμα αυξημένη ένταση στους μύες του αυχένα και του κεφαλιού.
Σπανιότερες αλλά σημαντικές αιτίες
Διαταραχές της κυκλοφορίας
Η παρατεταμένη καθιστική θέση, ιδιαίτερα όταν ο αυχένας παραμένει ακινητοποιημένος, ενδέχεται να επηρεάσει τη ροή του αίματος σε κεφάλι και αυχένα. Τα αγγεία πιέζονται ή αποφράσσονται, μειώνοντας την παροχή αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μύες και τον εγκέφαλο. Αυτό ενδέχεται να εκδηλωθεί με αίσθημα πίεσης, βάρους στο κεφάλι ή και ελαφριά επεισόδια ζάλης.
Παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
Όταν η πίεση στο ινίο διαρκεί παρατεταμένα ή γίνεται χρόνια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη του αυχένα, όπως εκφυλιστική νόσος ή κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων. Τέτοιες καταστάσεις συμπιέζουν τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και εκτός από την αίσθηση πίεσης στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μπορεί να προκληθεί διάχυτος πόνος στους ώμους, τα χέρια ή διαταραχές αισθητικότητας.
Διευκρίνιση: είναι επικίνδυνο αυτό το σύμπτωμα;
Πολλοί ανησυχούν όταν, μετά τη δουλειά, αισθανθούν πίεση στο πίσω μέρος του κεφαλιού, θεωρώντας ότι οφείλεται σε σοβαρά νοσήματα ή προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, αυτό το δυσάρεστο αίσθημα δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και σχετίζεται κυρίως με απλούς βιομηχανικούς ή ψυχολογικούς λόγους. Μόνο σπάνια η αίσθηση πίεσης αποτελεί ένδειξη σοβαρών νευρολογικών διαταραχών ή προβλημάτων αιμάτωσης, ιδίως όταν συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο, αλλοιώσεις της όρασης, αδυναμία, αιφνίδια δυσκολία ομιλίας ή αίσθημα βάρους στα άκρα.
Συμβουλές για πρόληψη και ανακούφιση της πίεσης στο πίσω μέρος του κεφαλιού
- Ορθή εργονομία: Βεβαιωθείτε ότι το ύψος της οθόνης βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών, η καρέκλα στηρίζει σωστά τη μέση και το ύψος του γραφείου επιτρέπει όρθια στάση χωρίς καμπούριασμα.
- Συχνά διαλείμματα: Κάθε 30 έως 45 λεπτά σηκωθείτε, τεντωθείτε, περιστρέψτε τον αυχένα, κατευθύνετε το βλέμμα προς μακρινή εστίαση για να μειωθεί η ένταση σε μυς και μάτια.
- Ασκήσεις διατάσεων: Απλές διατάσεις για αυχένα, ώμους και πλάτη συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των μυϊκών ομάδων.
- Διαχείριση στρες: Βαθιές αναπνοές, σύντομος περίπατος ή μερικά λεπτά διαλογισμού συμβάλλουν στη μείωση της έντασης και τη μείωση των πονοκεφάλων.
- Άσκηση ματιών: Τακτικά κλείστε τα μάτια σας, μετακινήστε το βλέμμα σε διάφορες κατευθύνσεις, εστιάστε εναλλάξ σε κοντινό και μακρινό αντικείμενο.
Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;
Παρότι τις περισσότερες φορές η πίεση στο πίσω μέρος του κεφαλιού μετά τη δουλειά δεν είναι επικίνδυνη, χρειάζεται ιατρική εκτίμηση εάν:
- Το αίσθημα είναι έντονο, δεν υποχωρεί ακόμα και μετά από ξεκούραση ή διαλείμματα, ή εμφανίζεται συχνά.
- Εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, διαταραχές στην όραση, λιποθυμικά επεισόδια ή μυϊκή αδυναμία.
- Ο πονοκέφαλος είναι αιφνίδιος, ο πιο ισχυρός που έχει βιωθεί ή εμφανίζεται μετά από τραυματισμό.
Συμπέρασμα
Η αίσθηση πίεσης στο πίσω μέρος του κεφαλιού μετά από πολύωρη εργασία αποτελεί συχνό και κατανοητό σύμπτωμα, το οποίο συνδέεται κυρίως με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις επαγγελματικές συνήθειες. Τις περισσότερες φορές δεν ενέχει κίνδυνο και μπορεί να υποχωρήσει ή να εξασθενήσει σημαντικά τηρώντας τις βασικές αρχές εργονομίας, με διαλείμματα και τακτική άσκηση. Παρόλα αυτά, αν ο πόνος επιμένει ή εμφανιστούν ασυνήθιστα συμπτώματα, συνιστάται ιατρική συμβουλή για να αποκλειστούν σοβαρότερες υποκείμενες παθήσεις.