Η διλτιαζέμη: χρήση, δοσολογία και παρενέργειες
Θα μάθετε
Η διλτιαζέμη ανήκει στην κατηγορία των ανταγωνιστών διαύλων ασβεστίου και δρα με τη χαλάρωση των αγγείων, διευκολύνοντας το έργο της καρδιάς και αυξάνοντας την πρόσληψη οξυγόνου από τον καρδιακό μυ. Η χορήγησή της γίνεται είτε με τη μορφή δισκίων ή καψουλών είτε ενέσιμα, ανάλογα με την ένδειξη και την ατομική κατάσταση υγείας.
Τι είναι η διλτιαζέμη και πότε χρησιμοποιείται
Η χρήση της διλτιαζέμης εξατομικεύεται ανάλογα με τη νόσο:
- Χρησιμοποιείται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), συχνά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
- Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στηθάγχης (πόνος στο στήθος).
- Σε ορισμένες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως κολπική μαρμαρυγή ή ταχυκαρδία, χορηγείται με ενέσεις υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η ρύθμιση της πίεσης με διλτιαζέμη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού ή άλλων καρδιακών συμβάντων. Οι ενέσιμες μορφές της χρησιμοποιούνται συνήθως στο νοσοκομειακό περιβάλλον ώστε να ελέγχεται η αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη λήψη
Η διλτιαζέμη δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και δεν πρέπει να λαμβάνεται όταν υπάρχουν:
- Υπερευαισθησία ή αλλεργία στη δραστική ουσία.
- Βαριά καρδιακή νόσος με αργό ή ακανόνιστο ρυθμό (όπως το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου ή κολποκοιλιακός αποκλεισμός), εκτός αν έχετε βηματοδότη.
- Πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση.
- Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, όπου η καρδιά δε διακινεί αποτελεσματικά το αίμα.
- Πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου με κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες.
Σε περιπτώσεις ηπατικής ή καρδιακής δυσλειτουργίας, χαμηλής πίεσης ή αργού καρδιακού ρυθμού, ενημερώστε το γιατρό σας, καθώς αυτά τα προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν τη λήψη του φαρμάκου. Πείτε επίσης στον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδί.
Οδηγίες χορήγησης διλτιαζέμης
Ακολουθήστε πάντοτε τις οδηγίες του γιατρού για τη δόση και τη λήψη της διλτιαζέμης. Να καταπίνετε τα δισκία ή τις κάψουλες χωρίς να τα θρυμματίζετε ή να τα μασάτε, καθώς ορισμένες μορφές του φαρμάκου δεν πρέπει να σπάνε. Σε περίπτωση που σας έχει συνταγογραφηθεί ενέσιμη μορφή, η χορήγησή της γίνεται από επαγγελματία υγείας με παρακολούθηση των καρδιακών λειτουργιών.
Αν αλλάξετε μάρκα ή μορφή φαρμάκου, είναι πιθανή προσαρμογή της δόσης, συνεπώς ενημερώστε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε μεταβολή.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συστήνονται συχνοί έλεγχοι της πίεσης και της ηπατικής λειτουργίας. Η λήψη της διλτιαζέμης πρέπει να γίνεται συστηματικά και να μη διακόπτεται ακόμη κι αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.
Φυλάσσετε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου, προστατευμένο από υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες.
Διαχείριση ξεχασμένης δόσης
Εάν παραλείψετε δόση διλτιαζέμης από το στόμα, πάρτε την το συντομότερο δυνατόν, εκτός αν πλησιάζει η ώρα της επόμενης δόσης· σε αυτήν την περίπτωση, παραλείψτε την και συνεχίστε το σχήμα σας κανονικά. Μην πάρετε διπλή δόση. Οι ενέσιμες μορφές χορηγούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οπότε συνήθως δεν προβλέπεται επαναχορήγηση.
Κίνδυνος υπερδοσολογίας
Η λήψη πολύ μεγάλης ποσότητας διλτιαζέμης μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση της πίεσης, βραδυκαρδία, ζάλη ή λιποθυμικά επεισόδια. Σε σοβαρή αδιαθεσία, απευθυνθείτε άμεσα σε ιατρικό κέντρο.
Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες
Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και η διλτιαζέμη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις συνοδεύονται από εξανθήματα, διόγκωση προσώπου ή λαιμού και δυσκολία αναπνοής. Λιγότερο συχνά, εντοπίζονται βαριές δερματικές αντιδράσεις με πόνο, φουσκάλες, ερυθρότητα ή απολέπιση δέρματος, πυρετό ή πόνο στον λαιμό.
Σημαντικές παρενέργειες που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης
- Πόνος στο στήθος, ακανόνιστος ή ταχύς καρδιακός παλμός.
- Έντονη κόπωση, ζάλη ή απώλεια αισθήσεων.
- Απότομη αύξηση σωματικού βάρους, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή (δείκτες επιδείνωσης της καρδιακής λειτουργίας).
- Διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας: απώλεια όρεξης, πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, αίσθημα κόπωσης, κνησμός, σκουρόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, κίτρινη χροιά δέρματος ή οφθαλμών.
Συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες
- Οίδημα (κατακράτηση υγρών).
- Συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.
- Δυσκολία στην αναπνοή.
- Πονοκέφαλος, ζαλάδα, αίσθηση αδυναμίας.
- Βραδυκαρδία.
- Δερματικό εξάνθημα.
- Ναυτία, πεπτικές διαταραχές.
- Πόνος, οίδημα ή εκχύμωση στο σημείο της ένεσης.
Ο κατάλογος των ανεπιθύμητων ενεργειών δεν είναι πλήρης. Για κάθε ασυνήθιστο ή έντονο σύμπτωμα, αναφέρετε το στον ιατρό σας.
Προφυλάξεις κατά τη χρήση
Η διλτιαζέμη μπορεί να μειώσει την ικανότητα αντίδρασης ή συγκέντρωσης· συνιστάται να αποφεύγετε την οδήγηση ή άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες στα αρχικά στάδια της χορήγησης, μέχρι να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο σας επηρεάζει. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προτείνεται, ιδίως αν λαμβάνετε παρατεταμένης αποδέσμευσης σκευάσματα. Επίσης, θα πρέπει να μην λαμβάνετε συμπληρώματα που περιέχουν υπερικό, καθώς ενδέχεται να αλλοιώσουν τη δράση της διλτιαζέμης. Όταν μετακινείτε τη θέση σας από καθιστή ή ξαπλωμένη σε όρθια, ενδέχεται να εμφανιστεί ζάλη· φροντίστε η εναλλαγή να γίνεται σταδιακά.
Μην διακόπτετε τη θεραπεία χωρίς να το συζητήσετε με τον γιατρό, διότι η απότομη διακοπή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα υγείας. Η διλτιαζέμη συχνά αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας που περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή ή τη σωματική άσκηση· η τήρηση των οδηγιών αυτών είναι εξίσου σημαντική με τη λήψη του φαρμάκου.
Σε φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση με διλτιαζέμη, ακόμη κι αν αισθάνεστε καλά, μην διακόπτετε το φάρμακο χωρίς προηγούμενη ιατρική οδηγία.
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα
Η διλτιαζέμη μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα άλλα σκευάσματα, είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενα είτε για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και για βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα. Πριν αρχίσετε να λαμβάνετε νέο φάρμακο, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για όλη την αγωγή σας ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις.
Να φυλάσσετε το φάρμακο μακριά από παιδιά και ποτέ να μην το μοιράζεστε με άλλους. Η σωστή χρήση εξασφαλίζει την ασφάλεια σας και την αποτελεσματικότητα της αγωγής.
Για ερωτήματα και απορίες σχετικά με την προσωπική σας φαρμακευτική αγωγή, απευθύνεστε πάντα στον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.